Over Grayham

De ongeorganiseerde leerindustrie in Azië is erg vervuilend: looiers dumpen giftig afvalwater direct in de natuur waardoor vaak de rivieren en daarmee het drinkwater van veel mensen en dieren wordt vervuild. De werkomstandigheden van de werknemers in de fabrieken waar de leren tassen worden gemaakt zijn erg slecht, veel van hen werken lange dagen voor een schamel uurloon. Ook is kinderarbeid in deze sector helaas nog steeds gebruikelijk.

Dit werd het startpunt van ons initiatief Grayham! Wij willen graag mooie leren tassen leveren aan de Nederlandse consument en tegelijkertijd de ateliers die het wél goed doen ondersteunen. Wij zijn begonnen met het zoeken naar een leverancier in India. Na een lange zoektocht met eindeloos mailen, skypen en bellen zijn we uiteindelijk in contact gekomen met Girijesh. Girijesh is een ondernemer die enkele jaren terug het kleine atelier van zijn ouders heeft overgenomen. In zijn atelier werken ongeveer vijf mensen met de hand aan de tassen van Grayham. De ambachtslieden worden in het atelier zelf opgeleid, verdienen een goed loon en hebben normale werktijden. Girijesh doneert zelf een deel van zijn omzet jaarlijks aan hulpbehoevenden in New Delhi.

Na het vinden van het atelier zijn we samen met Girijesh gaan werken aan ons assortiment. Een aantal leren tassen is compleet nieuw door ons ontworpen. Een aantal tassen zijn ontworpen door Girijesh maar door ons verbeterd en aangepast voor de Nederlandse markt. Zo passen je Hollandse lunchtrommeltje en je laptop ook in de tassen! 

In de toekomst willen wij nog veel meer gaan doen! We gebruiken nu nog leer van gereguleerde looierijen uit India. Deze houden zich wel aan de wetgeving, maar het proces blijft altijd vervuilend. We zijn momenteel aan het onderzoeken of we met ecologisch leer kunnen gaan werken. De verkrijgbaarheid en prijs zijn echter lastige obstakels om te overwinnen. Een nieuwe lijn van leren accessoires is zojuist gelanceerd. Natuurlijk werken we ook nog steeds aan nieuwe varianten leren weekendtassen en leren schoudertassen.

Mocht je ons willen helpen en heb je een leuke suggestie voor een nieuwe leren tas of ander product, of wil je gewoon wat vragen? Wij zijn altijd te bereiken op info@grayham.nl.

Jelmer & Koen